🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Ivan Gošnjak Vermaht u Jugoslaviji Logor Stara Gradiška Diverzije u oslobodilačkom ratu 15. makedonska brigada Donji Vakuf Žene u ratu Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Ustaški zločini 1941. Mađarski zločini u Jugoslaviji Partizanke AVNOJ Beograd ZAVNO Sandžaka Ruski zaštitni korpus Mađarska u drugom svetskom ratu Logor Sajmište Zaharije Ostojić Sisak Ustanak u Slavoniji 1941. Bugarska u drugom svetskom ratu Aleksinac Skoplje Borbe u Hrvatskoj 1943. Genocid u NDH Foča Saradnja četnika sa NDH Crne trojke Nikšić Zagreb Dragoljub Draža Mihailović Kosta Mušicki Napad NOVJ na Bugojno 1943. Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu 1. proleterska divizija NOVJ Drugo zasedanje AVNOJ-a Aprilski rat Deca u ratu Prvo zasedanje AVNOJ-a Pula Sarajevo Borbe na Kosovu i Metohiji Đakovica Borbe u Crnoj Gori 1942. Četnici u drugom svetskom ratu Borbe u Srbiji 1944. Vlado Zečević Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. 13. SS divizija Handžar Bugojno Alojzije Stepinac Topusko Borbe u Crnoj Gori 1944. Kolašin Srpska državna straža (nedićevci) Maglaj Kutina Borbe u Makedoniji 1944. Bihać Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Partizanski odred Emin Duraku Ustanak u Srbiji 1941. Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. Saradnja četnika sa okupatorom Logor Jasenovac Pljevlja Prilep Ante Pavelić Ustanak u Hrvatskoj 1941. Pokatoličavanje Srba Završne operacije u Jugoslaviji