🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Zaharije Ostojić Kutina Borbe na Kosovu i Metohiji Srpska državna straža (nedićevci) Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Ustanak u Srbiji 1941. Borbe u Crnoj Gori 1944. Logor Stara Gradiška Topusko ZAVNO Sandžaka Napad NOVJ na Bugojno 1943. Borbe u Srbiji 1944. Foča Crne trojke Ante Pavelić Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. 15. makedonska brigada 1. proleterska divizija NOVJ Mađarski zločini u Jugoslaviji Partizanke Prvo zasedanje AVNOJ-a Diverzije u oslobodilačkom ratu Borbe u Hrvatskoj 1943. Pula Logor Jasenovac Mađarska u drugom svetskom ratu Nikšić Ustanak u Hrvatskoj 1941. Zagreb Bugarska u drugom svetskom ratu Ivan Gošnjak Ustaški zločini 1941. Genocid u NDH Beograd Drugo zasedanje AVNOJ-a Donji Vakuf Kolašin Sisak Bugojno Kosta Mušicki Đakovica Pokatoličavanje Srba Partizanski odred Emin Duraku Žene u ratu Skoplje Vlado Zečević Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Borbe u Makedoniji 1944. Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Četnici u drugom svetskom ratu 13. SS divizija Handžar AVNOJ Dragoljub Draža Mihailović Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Prilep Maglaj Aleksinac Ustanak u Slavoniji 1941. Bihać Borbe u Crnoj Gori 1942. Završne operacije u Jugoslaviji Aprilski rat Pljevlja Vermaht u Jugoslaviji Saradnja četnika sa NDH Alojzije Stepinac Sarajevo Saradnja četnika sa okupatorom Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Ruski zaštitni korpus Logor Sajmište Deca u ratu