🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. Skoplje 13. SS divizija Handžar Alojzije Stepinac Pula Srpska državna straža (nedićevci) Aprilski rat Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Logor Stara Gradiška Kosta Mušicki Ivan Gošnjak Maglaj ZAVNO Sandžaka Partizanke Borbe u Crnoj Gori 1944. Bugojno Dragoljub Draža Mihailović Beograd Zaharije Ostojić Foča Prilep Đakovica 15. makedonska brigada Ustanak u Slavoniji 1941. Mađarski zločini u Jugoslaviji Crne trojke Donji Vakuf Partizanski odred Emin Duraku Ante Pavelić Logor Sajmište Kutina Aleksinac Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Borbe u Hrvatskoj 1943. Četnici u drugom svetskom ratu Saradnja četnika sa NDH Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Ustanak u Srbiji 1941. Sisak Borbe na Kosovu i Metohiji Deca u ratu Ustaški zločini 1941. Sarajevo Završne operacije u Jugoslaviji Drugo zasedanje AVNOJ-a Mađarska u drugom svetskom ratu Pljevlja Bihać Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Napad NOVJ na Bugojno 1943. Ustanak u Hrvatskoj 1941. Prvo zasedanje AVNOJ-a Borbe u Crnoj Gori 1942. Diverzije u oslobodilačkom ratu Saradnja četnika sa okupatorom AVNOJ Logor Jasenovac Zagreb Nikšić Priprema ustanka u Makedoniji 1941. 1. proleterska divizija NOVJ Ruski zaštitni korpus Vlado Zečević Borbe u Srbiji 1944. Bugarska u drugom svetskom ratu Vermaht u Jugoslaviji Kolašin Žene u ratu Pokatoličavanje Srba Topusko Borbe u Makedoniji 1944. Genocid u NDH