🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Saradnja četnika sa NDH Ustanak u Srbiji 1941. Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Skoplje Srpska državna straža (nedićevci) Mađarski zločini u Jugoslaviji Ustanak u Hrvatskoj 1941. Ustaški zločini 1941. Borbe u Makedoniji 1944. Zagreb Logor Stara Gradiška Foča Dragoljub Draža Mihailović Zaharije Ostojić Ante Pavelić Ruski zaštitni korpus Genocid u NDH Pljevlja Đakovica Kutina 15. makedonska brigada Vermaht u Jugoslaviji Aprilski rat Borbe u Hrvatskoj 1943. Kolašin ZAVNO Sandžaka Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Bugojno Nikšić 13. SS divizija Handžar Borbe na Kosovu i Metohiji Pokatoličavanje Srba Saradnja četnika sa okupatorom Drugo zasedanje AVNOJ-a Kosta Mušicki Mađarska u drugom svetskom ratu Partizanke Završne operacije u Jugoslaviji Partizanski odred Emin Duraku Aleksinac Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. Sisak Sarajevo Bihać Diverzije u oslobodilačkom ratu Borbe u Crnoj Gori 1942. Alojzije Stepinac Pula Vlado Zečević Borbe u Crnoj Gori 1944. Ivan Gošnjak Logor Jasenovac Četnici u drugom svetskom ratu Napad NOVJ na Bugojno 1943. Deca u ratu Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Žene u ratu Logor Sajmište 1. proleterska divizija NOVJ Maglaj Beograd Bugarska u drugom svetskom ratu Donji Vakuf Prvo zasedanje AVNOJ-a Borbe u Srbiji 1944. Crne trojke AVNOJ Ustanak u Slavoniji 1941. Topusko Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Prilep Borbe u Bosni i Hercegovini 1942.