🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Završne operacije u Jugoslaviji Maglaj Diverzije u oslobodilačkom ratu Partizanke Pula Bugojno Pljevlja Ustanak u Srbiji 1941. Mađarska u drugom svetskom ratu Napad NOVJ na Bugojno 1943. Alojzije Stepinac Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Borbe u Crnoj Gori 1944. Deca u ratu Genocid u NDH Mađarski zločini u Jugoslaviji Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Aprilski rat Ustanak u Slavoniji 1941. Dragoljub Draža Mihailović Kosta Mušicki 13. SS divizija Handžar Četnici u drugom svetskom ratu Kolašin Logor Sajmište Drugo zasedanje AVNOJ-a Aleksinac Sisak Nikšić Borbe u Crnoj Gori 1942. Donji Vakuf Srpska državna straža (nedićevci) Žene u ratu Topusko Borbe u Makedoniji 1944. Saradnja četnika sa NDH AVNOJ Ante Pavelić Prilep Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Bihać Ivan Gošnjak Logor Jasenovac 15. makedonska brigada Ruski zaštitni korpus Partizanski odred Emin Duraku Borbe na Kosovu i Metohiji Crne trojke Logor Stara Gradiška Saradnja četnika sa okupatorom Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Beograd Pokatoličavanje Srba Sarajevo Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. Vermaht u Jugoslaviji Foča Đakovica Borbe u Srbiji 1944. Vlado Zečević 1. proleterska divizija NOVJ Zagreb Kutina Bugarska u drugom svetskom ratu ZAVNO Sandžaka Skoplje Prvo zasedanje AVNOJ-a Ustaški zločini 1941. Zaharije Ostojić Borbe u Hrvatskoj 1943. Ustanak u Hrvatskoj 1941.