🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Napad NOVJ na Bugojno 1943. Vlado Zečević ZAVNO Sandžaka Borbe u Makedoniji 1944. Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Beograd Prilep Bugojno Sisak Donji Vakuf Kosta Mušicki Ustanak u Hrvatskoj 1941. Borbe na Kosovu i Metohiji AVNOJ Dragoljub Draža Mihailović Pula Vermaht u Jugoslaviji Crne trojke Žene u ratu Sarajevo Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Saradnja četnika sa okupatorom Foča Topusko 15. makedonska brigada Zaharije Ostojić Kutina Mađarska u drugom svetskom ratu Genocid u NDH Skoplje Četnici u drugom svetskom ratu 13. SS divizija Handžar Kolašin Deca u ratu Diverzije u oslobodilačkom ratu Ustanak u Slavoniji 1941. Ustanak u Srbiji 1941. Završne operacije u Jugoslaviji Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. Alojzije Stepinac Drugo zasedanje AVNOJ-a Borbe u Crnoj Gori 1942. Srpska državna straža (nedićevci) 1. proleterska divizija NOVJ Ustaški zločini 1941. Ivan Gošnjak Borbe u Crnoj Gori 1944. Nikšić Aprilski rat Logor Sajmište Partizanke Ante Pavelić Pljevlja Pokatoličavanje Srba Zagreb Maglaj Borbe u Srbiji 1944. Prvo zasedanje AVNOJ-a Bihać Mađarski zločini u Jugoslaviji Đakovica Saradnja četnika sa NDH Ruski zaštitni korpus Logor Jasenovac Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Aleksinac Bugarska u drugom svetskom ratu Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Partizanski odred Emin Duraku Borbe u Hrvatskoj 1943. Logor Stara Gradiška