🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Srpska državna straža (nedićevci) Beograd Mađarski zločini u Jugoslaviji Bugarska u drugom svetskom ratu Zaharije Ostojić Borbe na Kosovu i Metohiji Nikšić Đakovica Borbe u Crnoj Gori 1944. Prvo zasedanje AVNOJ-a Saradnja četnika sa okupatorom Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Mađarska u drugom svetskom ratu Borbe u Crnoj Gori 1942. Borbe u Makedoniji 1944. Žene u ratu Saradnja četnika sa NDH Napad NOVJ na Bugojno 1943. Završne operacije u Jugoslaviji Sisak Genocid u NDH Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Foča Deca u ratu Skoplje Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Kutina Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Bihać 1. proleterska divizija NOVJ Zagreb Logor Sajmište Dragoljub Draža Mihailović Kosta Mušicki Ruski zaštitni korpus Partizanke Ustanak u Srbiji 1941. Drugo zasedanje AVNOJ-a Ante Pavelić Topusko Sarajevo Aprilski rat Ivan Gošnjak Pljevlja Maglaj 13. SS divizija Handžar Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. 15. makedonska brigada Diverzije u oslobodilačkom ratu Četnici u drugom svetskom ratu AVNOJ Aleksinac Logor Jasenovac Prilep Alojzije Stepinac Kolašin ZAVNO Sandžaka Donji Vakuf Ustanak u Slavoniji 1941. Logor Stara Gradiška Vlado Zečević Ustanak u Hrvatskoj 1941. Crne trojke Borbe u Srbiji 1944. Vermaht u Jugoslaviji Pokatoličavanje Srba Bugojno Ustaški zločini 1941. Borbe u Hrvatskoj 1943. Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Pula Partizanski odred Emin Duraku