🔍
Baza podataka o drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

28. 4. 1941 Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

16. 6. 1942 U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

15. 11. 1942 U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

1. 2. 1943 Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

17. 2. 1944 U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

14. 5. 1945 U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Zaharije Ostojić Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Dragoljub Draža Mihailović Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Borbe u Makedoniji 1944. Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Ustanak u Srbiji 1941. Ante Pavelić Ustanak u Slavoniji 1941. Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. Bihać Partizanski odred Emin Duraku Aprilski rat Pula Žene u ratu Alojzije Stepinac Napad NOVJ na Bugojno 1943. AVNOJ Borbe u Crnoj Gori 1942. Topusko Ivan Gošnjak Deca u ratu Diverzije u oslobodilačkom ratu Partizanke Borbe na Kosovu i Metohiji Logor Stara Gradiška 1. proleterska divizija NOVJ Srpska državna straža (nedićevci) Zagreb Nikšić Mađarski zločini u Jugoslaviji Kolašin 15. makedonska brigada Foča Bugarska u drugom svetskom ratu Borbe u Crnoj Gori 1944. Aleksinac Logor Sajmište Donji Vakuf Mađarska u drugom svetskom ratu Drugo zasedanje AVNOJ-a Sarajevo Ustaški zločini 1941. Saradnja četnika sa okupatorom Pokatoličavanje Srba Maglaj Saradnja četnika sa NDH Genocid u NDH 13. SS divizija Handžar Vlado Zečević Kutina Pljevlja Borbe u Srbiji 1944. ZAVNO Sandžaka Završne operacije u Jugoslaviji Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Bugojno Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Kosta Mušicki Logor Jasenovac Borbe u Hrvatskoj 1943. Četnici u drugom svetskom ratu Sisak Đakovica Vermaht u Jugoslaviji Ruski zaštitni korpus Prilep Crne trojke Prvo zasedanje AVNOJ-a Beograd Ustanak u Hrvatskoj 1941. Skoplje